Tarile ce impun restrictii/conditii speciale calatorilor din Romania!

GERMANIA – autoritatile germane au actualizat in data de 7 octombrie 2020, lista zonelor considerate de risc si au adaugat toata Romania pe aceasta lista.

Orice persoana care intră pe teritoriul Germaniei, dupa ce s-a aflat in ultimele 14 zile inainte de sosire in Romania, trebuie să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioada de 14 zile.

Unele măsuri valabile până în prezent, cum ar fi exceptarea de la efectuarea carantinei pentru cei care prezintă un test COVID-19 negativ efectuat anterior intrării în Germania sau posibilitatea testării imediat după intrarea pe teritoriul german – sunt pe cale de a fi eliminate, potrivit celor deja convenite la nivel federal.

Prin urmare, pentru o foarte scurtă perioadă de timp, care variază de la un land la altul, sunt încă scutite de la obligativitatea efectuării carantinei persoanele care prezintă un test biologic molecular pentru COVID-19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania, printr-un certificat medical tradus în limbile germană sau engleză. De asemenea, mai sunt exceptate, încă, persoanele care efectuează testul după sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania, cu obligația de a respecta strict autoizolarea la domiciliu până la comunicarea rezultatului negativ al testării.

Testarea se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autoritățile locale de sănătate și este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc. 

Masurile de mai sus nu se aplica in cazul tranzitarii Germaniei. Conform MAE: “Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție: distanțare socială, igienă, mască etc.. Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte ș.a.”

De asemenea, persoanele care intră Germania dintr-o zonă de risc sunt obligate să completeze urmatorul formular de localizare: Public Health Passenger Locator Form.

Lista regiunilor din intreaga lume, considerate zone de risc de catre autoritatile germane, o regasiti AICI.

AUSTRIA – călătorii din România, ce doresc sa mearga in Austria, trebuie sa prezinte autoritatilor austriece, un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevarii. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria, vor sta in autoizolare, pentru o perioada de 10 zile, la domiciliu sau intr-o alta locatie. De asemenea, in cel mult 48 de ore de la intrarea in Austria, acestia trebuie sa prezinte autoritatilor un test molecular SARS-CoV-2, costurile fiind suportate personal. Daca testul molecular negativ SARS-CoV-2 este negativ, izolarea de 10 zile se suspenda. In situatia, in care, un cetatean strain nu prezinta certificatul medical sau dovada unei cazari adecvate ii este interzisa intrarea in Austria.

Conform regulamentului, emis de autoritatile austriece, statele sau zonele cu un risc crescut de Covid 19 sunt: ​​Egipt, Albania, Bangladesh, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Chile, Ecuador, India, Indonezia, Iran, Kosovo, Mexic , Moldova, Muntenegru, Nigeria, Macedonia de Nord, Pakistan, Peru, Filipine, Portugalia, ROMÂNIA, Federația Rusă, Suedia, Senegal, Serbia, Africa de Sud, Turcia, Ucraina, Statele Unite și provincia Hubei (China).

Dacă cetățenii austrieci, UE, SEE, elvețieni sau persoanele cu reședința principală în Austria provin dintr-o țară cu o situație stabilă Covid 19 (Andorra, Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Croația, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Polonia, San Marino, Elveția, Slovacia, Slovenia, Spania, Republica Cehă, Ungaria, Vatican, Regatul Unit și Cipru) sau au stat in ultimele 10 zile in aceste tari, pentru aceștia nu există restricții.

Simpla trecere prin Austria fără oprire rămâne posibilă fără restricții.

Mai multe detalii regasiti AICI.

BELGIA – călătorii din România în Belgia, trebuie sa completeze formularul de localizare a pasagerilor. Acesta trebuie întotdeauna completat atunci când călătoriți în Belgia cu avionul sau cu vaporul. Acest formular nu trebuie completat dacă călătoriți cu un alt mijloc de transport și dacă rămâneți în Belgia mai puțin de 48 de ore sau dacă vă întoarceți cu un alt mijloc de transport după un sejur în străinătate mai mic de 48 de ore. Un test covid și carantina sunt obligatorii pentru cei care călătoresc din România în Belgia. Mai multe informatii regasiti AICI.

CEHIA – autoritatile cehe au hotarat reintroducerea Romaniei in categoria tarilor cu risc redus, incepand cu data de 14 septembrie 2020. Astfel, de astazi, calatorii care sosesc din Romania in Cehia nu trebuie sa mai efectueze un test COVID sau sa intre in carantina de 14 zile, Romania devenind tara verde. Cehia este din nou deschisa turismului pentru persoanele care sosesc din Romania fara sa mai impuna diverse restrictii acestora.

Lista statelor cu risc redus, valabila din data de 14 septembrie 2020, o regasiti AICI. Pentru alte informatii detaliate apasati AICI.

CIPRU – autoritatile cipriote fac o impartire a tarilor, ale caror cetateni vor putea intra in Cipru,in categoria A,B sau C. Pasagerilor din țările de categoria A li se solicită doar să furnizeze anumite informații specifice și o declarație. Pasagerii din țările din categoria B vor trebui:
sa dețina un certificat care să demonstreze rezultatul negativ al testului, in cazul in care au fost supuși unui test pentru Covid-19 într-un laborator certificat, cu cel puțin 72 de ore înainte de plecarea lor;
– să furnizeze informații specifice și o declarație.
Pasagerii care călătoresc din țările de categoria B, au si opțiunea de a fi testați – pe cheltuiala proprie – la sosirea lor în Republica Cipru, în cazul în care nu au facut testul pentru COVID-19 în termen de cel puțin 72 de ore înainte de plecare.

Pasagerii din categoria C trebuie sa dețina un certificat care să demonstreze rezultatul negativ al testului, in cazul in care au fost supuși unui test pentru Covid-19 într-un laborator certificat, cu cel puțin 72 de ore înainte de plecarea lor dar sa se si carantineze pentru urmatoarele 14 zile.

Lista tarilor din categoriile mentionate mai sus se actualizeaza saptamanal si poate fi urmarita AICI. De exemplu, la data de 24 iulie, Romania este incadrata la categoria C ceea ce inseamna ca persoanele care sosesc din Romania vor intra obligatoriu in carantina.

CROATIA– solicita tuturor celor care vin in vacanta doar sa completeze o declaratie de pe urmatorul site:https://entercroatia.mup.hr/.

DANEMARCA – incepand cu data de 01 august 2020, romanii nu mai au acces in Danemarca decat cu motive intemeiate si nu in scop turistic, Romania fiind considerata tara “inchisa”. Lista statelor considerate “inchise” sau “deschise” se actualizeaza saptamanal si o regasiti AICI.

Motivele considerate intemeiate de catre autoritatile daneze pentru a intra in Danemarca, sunt enumerate AICI.

De asemenea, persoanele care călătoresc din țări ʺînchiseʺ pot intra în Danemarca, în următoarele situații: cetățenii danezi și cei rezidenți în Danemarca pot intra fără restricții dacă prezintă documente relevante: yellow card valabil, permis de ședere, card de rezidență, certificat de înregistrare pentru cetățenii UE sau contract de închiriere sau alt document care să ateste reședința în Danemarca.

ELVETIAincepand cu data de 8 august 2020, Romania va fi introdusa de catre autoritatile elvetiene pe lista tarilor, considerate tari cu un risc crescut de infectie. Acest lucru inseamna ca, orice persoana care s-a aflat in Romania, in ultimele 14 zile inainte de intrarea in Elvetia, trebuie sa stea in carantina timp de 10 zile. Sosirea in Elvetia trebuie raportata in termen de 2 zile la autoritatea cantonala responsabila. Oricine va incalca obligatia de raportare sau de a sta in carantina va fi sanctionat cu o amenda de pana la 10.000 CHF. Important: un rezultat negativ al testului nu te scutește de cerința obligatorie de carantină sau scurtează perioada de carantină. Un rezultat negativ al testului nu exclude o infecție.

ATENTIE: obligatia de carantină nu se aplică persoanelor care vin din Romania si care intră în Elveția doar pentru tranzitarea țării și care calatoresc spre o alta tara de destinatie sau pasagerilor care s-au aflat in tranzit direct pe teritoriul Romaniei pentru mai puțin de 24 de ore. Alte excepții, sunt stabilite la articolul 4 din Ordonanța Covid-19 privind măsurile de transport internațional de călători.

Lista tarilor considerate zone cu risc crescut si pentru care este prevazuta obligatia de a raporta si de a sta in carantina, la sosirea in Elvetia, incepand cu data de 8 august 2020, o gasiti AICI.

ESTONIA – primeste călătorii ce provin din țări cu mai puțin de 25 de cazuri COVID la 100 000 de persoane, în ultimele 14 zile. Începând cu data de 06 iulie, regula este ca se aplică o autoizolare obligatorie de două săptămâni pasagerilor care sosesc din România.

FINLANDA – este permisa intrarea persoanelor ce sosesc din Romania in Finlanda, daca fac parte din urmatoarele categorii: -cetățeni finlandezi și membrii familiei acestora;
– cetățeni ai țărilor UE și Schengen cu domiciliul în Finlanda și membrii familiei lor;
– resortisanții ai țărilor terțe care au reședința în Finlanda.

Mai multe informatii regasiti AICI.

GRECIA – exista obligatia de a prezenta formularul de localizare a pasagerilor (PLF), care este disponibil online, cu cel puțin 24 de ore înainte de călătorie. Vizitatorii vor primi un cod QR care va fi scanat la sosire.Vor fi direcționati în funcție de codul QR, fie în zona de testare Covid-19, fie la ieșire. Vizitatorii supuși testării sunt obligați să se autoizoleze la adresa destinației lor finale, astfel este declarată pe formularul de localizare a pasagerilor (PLF) timp de 24 de ore până la rezultatul testării. În cazul în care acestea sunt testate pozitiv la Covid-19, acestea vor trebui să rămână izolate timp de 14 zile la hoteluri dedicate carantină în întreaga țară.

IRLANDA – cei care sosesc in Irlanda, trebuie sa completeze un formular, pe care il gasiti AICI. De asemenea, este obligatorie la sosirea in Irlanda, auto-izolarea de 14 zile chiar daca se prezinta un test negativ.

ITALIA – autoritatile italiene au hotarat prelungirea masurilor de combatere a raspandirii virusului pana la data de 13 noiembrie 2020. Astfel, pana la aceasta data, persoanele care sosesc din Romania, trebuie sa respecte masura auto-izolarii la domiciliu pentru o perioada de 14 zile, in momentul sosirii in Italia. Mai multe informatii privind masurile prelungite le regasiti AICI.

Pentru informații suplimentare privind condițiile de intrare și călătorie în Italia, aveti posibilitatea să contactați autoritățile italiene competente, la numărul 1500, linie telefonică dedicată crizei Covid-19 și disponibilă non-stop, instituită de Ministerul italian al Sănătății.

LETONIA – a incadrat Romania ca si tara rosie. Aceasta inseamna ca este obligatorie autoizolarea de 14 zile. Lista tarilor, pentru care se impune izolarea, se actualizeaza saptamanal si poate fi consultata AICI.

LITUANIA – impune autoizolare celor care vin din tari unde se depăsesc 25 de cazuri/100 000 de locuitori în ultimele 14 zile calendaristice. Romania face parte din lista tarilor pentru care se impune autoizolarea la domiciliu pentru 14 zile.Mai multe detalii regasiti AICI.

NORVEGIA– nu permite accesul cetatenilor ce nu sunt norvegieni si care nu au resedinta in Norvegia sau care nu au un motiv intemeiat pentru a intra in Norvegia.Gasiti AICI caror persoane le este permis accesul pe teritoriul Norvegiei.

SLOVACIA – Romania nu face parte din lista tarilor sigure publicata de catre autoritatile slovace. De aceea, incepand cu data de 6 iulie 2020, persoanele care sosesc din Romania in Slovacia, au obligatia de a sta in autoizolare (intr-un hotel sau spatiu de cazare) pana in momentul in care primesc testul RT-PCR negativ pentru COVID-19. Mai multe detalii regasiti AICI.

SLOVENIA – impune obligatia de carantina pentru 14 zile. Mai multe informatii gasiti AICI. Romania face parte din lista galbena, de aceea se impune carantina. Exceptie fac doar cetatenii care au resedinta in Slovenia si demonstreaza ca in ultimele 14 zile au stat intr-o tara “sigura”.

SPANIA – autoritatile spaniole au impus ca de la 1 iulie fiecare cetatean ce zboara in Spania din alte tari, indiferent de tara de provenienta, trebuie sa completeze acest formular.

SERBIAincepand cu data de 15 august 2020, cetatenii din Romania care sosesc in Serbia sunt obligati sa prezinte un test negativ. Testul trebuie sa fie PCR si sa nu fie mai vechi de 48 de ore inainte de sosirea in Serbia. Exceptiile de la regula sunt reprezentate de: cetățenii străini care au domiciliul sau reședința în Republica Serbia, membrii echipajelor de transport rutier de marfă aflate în tranzit, dacă durata tranzitului teritoriului Republicii Serbiei nu depășește 12 ore; personalul feroviar al trenurilor cu destinație finală Republica Serbia; personalul navigant și pasagerii aeronavelor care tranzitează aeroporturile sârbe; copiii cu vârsta de până la 12 ani, dacă părinții, tutorii sau persoanele care îi însoțesc prezintă un test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu COVID-19, nu mai vechi de 48 de ore; personalul diplomatic și consular acreditat în Republica Serbia și personalul organizațiilor internaționale, precum și membrii lor de familie, posesori ai cărților de identitate specifice emise de autoritățile sârbe competente. Mai multe informatii regasiti AICI.

TARILE DE JOS (OLANDA) – Romania este considerata de catre Olanda, ca facand parte din categoria tarilor portocalii. De aceea, autoritatile olandeze recomanda ferm autoizolarea la domiciliu, pentru 10 zile, persoanelor care sosesc din Romania. Mai multe detalii regasiti AICI.

UNGARIAincepand cu data de 15 iulie ora 0:00 (ora Ungariei), persoanele care vin din Romania in Ungaria, trebuie sa stea in izolare pentru o perioada de 14 zile. Romania este incadrata de catre Ungaria in lista tarilor galbene, alaturi de Bulgaria, Suedia, Regatul Unit, Portugalia, Norvegia, Serbia, Japonia, China si SUA. Se poate scapa de autoizolare daca prezentati 2 teste negative traduse in engleza sau maghiara, facute cu cel putin 48 de ore inainte de a intra in Ungaria.

Noile masuri nu se aplica celor care tranziteaza Ungaria, sau comertului de marfuri. “Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții: durata tranzitului să nu depășească 24 de ore; persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.” – sursa MAE

Tarile incadrate in categoria rosie sunt: Albania, Bosnia si Herzegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Ucraina, Oceania, Australia, tarile asiatice ce nu sunt incluse in lista galbena, Africa si tarile din America de Sud. Accesul persoanelor ce sosesc din aceste tari in Ungaria este interzis.Persoanele care sosesc din tarile verzi (cele care nu se regasesc in lista galbena sau rosie), pot intra in Ungaria fara a fi supuse controlului.

Mai multe informatii regasiti AICI.

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

Romania nu face parte din lista tarilor pentru care nu se aplica masura autoizolarii, la sosirea in Regatul Unit. In consecinta, cetățenii romani ce calatoresc in Regatul Unit, din Romania, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

4 thoughts on “Tarile ce impun restrictii/conditii speciale calatorilor din Romania!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.