Tarile ce impun restrictii/conditii speciale calatorilor din Romania!

AUSTRIA incepand cu data de 27 iulie 2020, călătorii din România, ce doresc sa mearga in Austria, trebuie sa prezinte autoritatilor austriece, un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevarii. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria, vor sta in autoizolare, pentru o perioada de 10 zile, la domiciliu sau intr-o alta locatie. De asemenea, in cel mult 48 de ore de la intrarea in Austria, acestia trebuie sa prezinte autoritatilor un test molecular SARS-CoV-2, costurile fiind suportate personal. Daca testul molecular negativ SARS-CoV-2 este negativ, izolarea de 10 zile se suspenda. In situatia, in care, un cetatean strain nu prezinta certificatul medical sau dovada unei cazari adecvate ii este interzisa intrarea in Austria.

Conform regulamentului, emis de autoritatile austriece, statele sau zonele cu un risc crescut de Covid 19 sunt: ​​Egipt, Albania, Bangladesh, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Chile, Ecuador, India, Indonezia, Iran, Kosovo, Mexic , Moldova, Muntenegru, Nigeria, Macedonia de Nord, Pakistan, Peru, Filipine, Portugalia, ROMÂNIA, Federația Rusă, Suedia, Senegal, Serbia, Africa de Sud, Turcia, Ucraina, Statele Unite și provincia Hubei (China).

Dacă cetățenii austrieci, UE, SEE, elvețieni sau persoanele cu reședința principală în Austria provin dintr-o țară cu o situație stabilă Covid 19 (Andorra, Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Croația, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Polonia, San Marino, Elveția, Slovacia, Slovenia, Spania, Republica Cehă, Ungaria, Vatican, Regatul Unit și Cipru) sau au stat in ultimele 10 zile in aceste tari, pentru aceștia nu există restricții.

Simpla trecere prin Austria fără oprire rămâne posibilă fără restricții.

Mai multe detalii regasiti AICI.

BELGIA – incepand cu data de 14 august 2020, calatorii care sosesc in Belgia din anumite zone/judete din Romania (zone rosii), sunt obligate sa intre in izolare la domiciliu si sa efectueze un test molecular de tip PCR.

Sunt considerate ca facand parte din zona rosie, urmatoarele regiuni/judete din Romania: București-Ilfov (București, Ilfov); Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj);Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui); Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu); Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea); Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman);Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea); Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj).

Sunt considerate ca facand parte din zona portocalie, urmatoarele regiuni/judete: regiunea Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș).

Ambasada României în Regatul Belgiei precizeaza ca autoizolarea si testarea sunt competente regionale, astfel ca, gasiti informatii detaliate privind masurile din fiecare zona belgiana: Flandra, Bruxelles, Valonia.

De retinut ca incepând cu 1 august, toate persoanele care intră în Belgia vor fi obligate să completeze, înainte cu 48 de ore de sosire, un formular online, Passenger Locator Form. Calatoriile din Belgia in zonele rosii din Romania, mai sus enumerate, nu sunt permise.

CEHIA – autoritatile cehe au hotarat reintroducerea Romaniei in categoria tarilor cu risc redus, incepand cu data de 14 septembrie 2020. Astfel, de astazi, calatorii care sosesc din Romania in Cehia nu trebuie sa mai efectueze un test COVID sau sa intre in carantina de 14 zile, Romania devenind tara verde. Cehia este din nou deschisa turismului pentru persoanele care sosesc din Romania fara sa mai impuna diverse restrictii acestora.

Lista statelor cu risc redus, valabila din data de 14 septembrie 2020, o regasiti AICI. Pentru alte informatii detaliate apasati AICI.

CIPRU – autoritatile cipriote fac o impartire a tarilor, ale caror cetateni vor putea intra in Cipru,in categoria A,B sau C. Pasagerilor din țările de categoria A li se solicită doar să furnizeze anumite informații specifice și o declarație. Pasagerii din țările din categoria B vor trebui:
sa dețina un certificat care să demonstreze rezultatul negativ al testului, in cazul in care au fost supuși unui test pentru Covid-19 într-un laborator certificat, cu cel puțin 72 de ore înainte de plecarea lor;
– să furnizeze informații specifice și o declarație.
Pasagerii care călătoresc din țările de categoria B, au si opțiunea de a fi testați – pe cheltuiala proprie – la sosirea lor în Republica Cipru, în cazul în care nu au facut testul pentru COVID-19 în termen de cel puțin 72 de ore înainte de plecare.

Pasagerii din categoria C trebuie sa dețina un certificat care să demonstreze rezultatul negativ al testului, in cazul in care au fost supuși unui test pentru Covid-19 într-un laborator certificat, cu cel puțin 72 de ore înainte de plecarea lor dar sa se si carantineze pentru urmatoarele 14 zile.

Lista tarilor din categoriile mentionate mai sus se actualizeaza saptamanal si poate fi urmarita AICI. De exemplu, la data de 24 iulie, Romania este incadrata la categoria C ceea ce inseamna ca persoanele care sosesc din Romania vor intra obligatoriu in carantina.

CROATIA– solicita tuturor celor care vin in vacanta doar sa completeze o declaratie de pe urmatorul site:https://entercroatia.mup.hr/.

DANEMARCA – incepand cu data de 01 august 2020, romanii nu mai au acces in Danemarca decat cu motive intemeiate si nu in scop turistic, Romania fiind considerata tara “inchisa”. Lista statelor considerate “inchise” sau “deschise” se actualizeaza saptamanal si o regasiti AICI.

Motivele considerate intemeiate de catre autoritatile daneze pentru a intra in Danemarca, sunt enumerate AICI.

De asemenea, persoanele care călătoresc din țări ʺînchiseʺ pot intra în Danemarca, în următoarele situații: cetățenii danezi și cei rezidenți în Danemarca pot intra fără restricții dacă prezintă documente relevante: yellow card valabil, permis de ședere, card de rezidență, certificat de înregistrare pentru cetățenii UE sau contract de închiriere sau alt document care să ateste reședința în Danemarca.

ELVETIAincepand cu data de 8 august 2020, Romania va fi introdusa de catre autoritatile elvetiene pe lista tarilor, considerate tari cu un risc crescut de infectie. Acest lucru inseamna ca, orice persoana care s-a aflat in Romania, in ultimele 14 zile inainte de intrarea in Elvetia, trebuie sa stea in carantina timp de 10 zile. Sosirea in Elvetia trebuie raportata in termen de 2 zile la autoritatea cantonala responsabila. Oricine va incalca obligatia de raportare sau de a sta in carantina va fi sanctionat cu o amenda de pana la 10.000 CHF. Important: un rezultat negativ al testului nu te scutește de cerința obligatorie de carantină sau scurtează perioada de carantină. Un rezultat negativ al testului nu exclude o infecție.

ATENTIE: obligatia de carantină nu se aplică persoanelor care vin din Romania si care intră în Elveția doar pentru tranzitarea țării și care calatoresc spre o alta tara de destinatie sau pasagerilor care s-au aflat in tranzit direct pe teritoriul Romaniei pentru mai puțin de 24 de ore. Alte excepții, sunt stabilite la articolul 4 din Ordonanța Covid-19 privind măsurile de transport internațional de călători.

Lista tarilor considerate zone cu risc crescut si pentru care este prevazuta obligatia de a raporta si de a sta in carantina, la sosirea in Elvetia, incepand cu data de 8 august 2020, o gasiti AICI.

ESTONIA – primeste călătorii ce provin din țări cu mai puțin de 25 de cazuri COVID la 100 000 de persoane, în ultimele 14 zile. Începând cu data de 06 iulie, regula este ca se aplică o autoizolare obligatorie de două săptămâni pasagerilor care sosesc din România.

FINLANDA – este interzisa intrarea cetatenilor romani, Romania nu face parte din lista statelor pentru care Finlanda si-a deschis frontierele.

GERMANIA – autoritatile germane au actualizat in data de 16 septembrie 2020, lista zonelor considerate de risc. Astfel, a fost reintrodus in lista judetul Neamt si a fost, de asemenea, adaugat judetul Caraș-Severin. Lista completa a judetelor din Romania, incluse in categoria zonelor de risc, este urmatoarea:

 • Bacău (din 12 August)
 • Bihor (din 7 August)
 • Brăila (din 12 August)
 • Brașov (din 12 August)
 • București (din 12 August)
 • Caras Severin (din 16 Septembrie)
 • Iasi (din 9 Septembrie)
 • Ilfov (din 12 August)
 • Neamt (din 16 Septembrie)
 • Prahova (din 12 August)
 • Vâlcea (din 20 August)
 • Vaslui (din 12 August).

Acest lucru inseamna ca, orice persoana care intră pe teritoriul Germaniei, după ce s-a aflat într-una dintre zonele incluse în lista „zonelor de risc“, trebuie să prezinte un test negativ COVID-19,  efectuat cu cel mult 48 de ore, înaintea sosirii, SAU, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, pentru infecția cu COVID-19, într-o perioadă de cel mult 72 de ore, de la sosirea pe teritoriul Germaniei.

Conform MAE, testarea se poate efectua direct pe aeroport (aceasta fiind gratuita), la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate. În cazul neîndeplinirii acestei obligații, autoritățile germane pot refuza intrarea sau vor dispune măsura auto-izolarii la domiciliu.

Indiferent de opțiunea aleasă, testarea este obligatorie pentru toate persoanele care vin din zonele de risc. Măsura auto-izolării la domiciliu nu se va aplica celor care prezintă un test negativ  COVID-19, efectuat cu cel mult 48  de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania. În schimb, dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, se va dispune măsura auto-izolării până la primirea rezultatului testului. 

De asemenea, persoanele care intră Germania dintr-o zonă de risc sunt obligate să completeze urmatorul formular de localizare: Public Health Passenger Locator Form.

Lista regiunilor din intreaga lume considerate zone de risc de catre autoritatile germane o regasiti AICI.

GRECIA – exista obligatia de a prezenta formularul de localizare a pasagerilor (PLF), care este disponibil online, cu cel puțin 24 de ore înainte de călătorie. Vizitatorii vor primi un cod QR care va fi scanat la sosire.Vor fi direcționati în funcție de codul QR, fie în zona de testare Covid-19, fie la ieșire. Vizitatorii supuși testării sunt obligați să se autoizoleze la adresa destinației lor finale, astfel este declarată pe formularul de localizare a pasagerilor (PLF) timp de 24 de ore până la rezultatul testării. În cazul în care acestea sunt testate pozitiv la Covid-19, acestea vor trebui să rămână izolate timp de 14 zile la hoteluri dedicate carantină în întreaga țară.

IRLANDA – cei care sosesc in Irlanda, trebuie sa completeze un formular, pe care il gasiti AICI. De asemenea, este obligatorie la sosirea in Irlanda, auto-izolarea de 14 zile chiar daca se prezinta un test negativ.

ITALIA – actualizare din 07 septembrie 2020: autoritatile italiene au hotarat prelungirea masurilor ce expirau in data de 7 septembrie 2020 pana la data de 30 septembrie 2020. Astfel, pana la sfarsitul lunii septembrie 2020, persoanele care sosesc din Romania, trebuie sa respecte masura auto-izolarii la domiciliu pentru o perioada de 14 zile, in momentul sosirii in Italia. Mai multe informatii privind masurile prelungite le regasiti AICI.

actualizare din 31 iulie 2020: in cursul zilei de astazi, autoritatile italiene au hotarat extinderea masurii prin care persoanele din Romania care sosesc in Italia, vor intra in carantina pentru 14 zile. Astfel, in continuare orice persoana care soseste din Romania in Italia, este obligata sa respecte masura izolarii la domiciliu pentru 14 zile. Mai multe detalii regasiti AICI.

Actualizare din 24 iulie 2020: Ministrul Sanatatii din Italia a anuntat ca a semnat ordinul prin care, persoanele care in ultimele 14 zile au stat in Romania, vor intra in carantina la sosirea in Italia. Masura se va aplica pana la data de 31 iulie 2020, cand se va face o reevaluare a situatiei. Regasiti AICI mesajul ministrului Sanatatii din Italia.

Ministerul Afacerilor Externe continuă dialogul cu autoritățile italiene și va comunica public elementele de noutate care vor fi transmise oficial de către partea italiană.Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice și oficiilor consulare ale României în Republica Italiană:Ambasada României la Roma: +39 06.835.233.44, +39 06.835.233.52, +39 06.835.233.58, +39 06.835.233.56, +39 06.835.233.69, +39 06.835.233.71, +39 06.835.233.74, +39 345 147 3935 (telefon de urgență). Mai multe informatii regasiti AICI.

LETONIA – a incadrat Romania ca si tara rosie. Aceasta inseamna ca este obligatorie autoizolarea de 14 zile. Lista tarilor, pentru care se impune izolarea, se actualizeaza saptamanal si poate fi consultata AICI.

LITUANIA – impune autoizolare celor care vin din tari unde se depăsesc 25 de cazuri/100 000 de locuitori în ultimele 14 zile calendaristice. Romania face parte din lista tarilor pentru care se impune autoizolarea la domiciliu pentru 14 zile.Mai multe detalii regasiti AICI.

NORVEGIA– nu permite accesul cetatenilor ce nu sunt norvegieni si care nu au resedinta in Norvegia sau care nu au un motiv intemeiat pentru a intra in Norvegia.Gasiti AICI caror persoane le este permis accesul pe teritoriul Norvegiei.

SLOVACIA – Romania nu face parte din lista tarilor sigure publicata de catre autoritatile slovace. De aceea, incepand cu data de 6 iulie 2020, persoanele care sosesc din Romania in Slovacia, au obligatia de a sta in autoizolare (intr-un hotel sau spatiu de cazare) pana in momentul in care primesc testul RT-PCR negativ pentru COVID-19. Mai multe detalii regasiti AICI.

SLOVENIA – impune obligatia de carantina pentru 14 zile. Mai multe informatii gasiti AICI. Romania face parte din lista galbena, de aceea se impune carantina. Exceptie fac doar cetatenii care au resedinta in Slovenia si demonstreaza ca in ultimele 14 zile au stat intr-o tara “sigura”.

SPANIA – autoritatile spaniole au impus ca de la 1 iulie fiecare cetatean ce zboara in Spania din alte tari, indiferent de tara de provenienta, trebuie sa completeze acest formular.

SERBIAincepand cu data de 15 august 2020, cetatenii din Romania care sosesc in Serbia sunt obligati sa prezinte un test negativ. Testul trebuie sa fie PCR si sa nu fie mai vechi de 48 de ore inainte de sosirea in Serbia. Exceptiile de la regula sunt reprezentate de: cetățenii străini care au domiciliul sau reședința în Republica Serbia, membrii echipajelor de transport rutier de marfă aflate în tranzit, dacă durata tranzitului teritoriului Republicii Serbiei nu depășește 12 ore; personalul feroviar al trenurilor cu destinație finală Republica Serbia; personalul navigant și pasagerii aeronavelor care tranzitează aeroporturile sârbe; copiii cu vârsta de până la 12 ani, dacă părinții, tutorii sau persoanele care îi însoțesc prezintă un test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu COVID-19, nu mai vechi de 48 de ore; personalul diplomatic și consular acreditat în Republica Serbia și personalul organizațiilor internaționale, precum și membrii lor de familie, posesori ai cărților de identitate specifice emise de autoritățile sârbe competente. Mai multe informatii regasiti AICI.

TARILE DE JOS (OLANDA) – Romania este considerata de catre Olanda, ca facand parte din categoria tarilor portocalii. De aceea, autoritatile olandeze recomanda ferm autoizolarea la domiciliu, pentru 14 zile, persoanelor care sosesc din Romania. Mai multe detalii regasiti AICI.

UNGARIAincepand cu data de 15 iulie ora 0:00 (ora Ungariei), persoanele care vin din Romania in Ungaria, trebuie sa stea in izolare pentru o perioada de 14 zile. Romania este incadrata de catre Ungaria in lista tarilor galbene, alaturi de Bulgaria, Suedia, Regatul Unit, Portugalia, Norvegia, Serbia, Japonia, China si SUA. Se poate scapa de autoizolare daca prezentati 2 teste negative traduse in engleza sau maghiara, facute cu cel putin 48 de ore inainte de a intra in Ungaria.

Noile masuri nu se aplica celor care tranziteaza Ungaria, sau comertului de marfuri. “Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții: durata tranzitului să nu depășească 24 de ore; persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.” – sursa MAE

Tarile incadrate in categoria rosie sunt: Albania, Bosnia si Herzegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Ucraina, Oceania, Australia, tarile asiatice ce nu sunt incluse in lista galbena, Africa si tarile din America de Sud. Accesul persoanelor ce sosesc din aceste tari in Ungaria este interzis.Persoanele care sosesc din tarile verzi (cele care nu se regasesc in lista galbena sau rosie), pot intra in Ungaria fara a fi supuse controlului.

Mai multe informatii regasiti AICI.

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

Romania nu face parte din lista tarilor pentru care nu se aplica masura autoizolarii, la sosirea in Regatul Unit. In consecinta, cetățenii romani ce calatoresc in Regatul Unit, din Romania, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

4 thoughts on “Tarile ce impun restrictii/conditii speciale calatorilor din Romania!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.